
Dlaczego tak trudno kontrolować emocje?
1 lipca 2010, 17:26Często zdarza się, że człowiek spokojny i opanowany znienacka wybucha emocjami, nad którymi nie potrafi zapanować. W zasadzie dotyka to niemal każdego. Dlaczego tak trudno kontrolować najsilniejsze emocje - odpowiedzieli naukowcy z Uniwersytetu Michigan.

„Proszę chuchnąć” u lekarza
5 października 2010, 09:03„Proszę chuchnąć" - te słowa kojarzą się wszystkim z policją i kontrolą trzeźwości. Jednak niedługo może to będą pierwsze słowa lekarza podczas rutynowego badania. Naukowcy opracowali „chorobomat" - urządzenie wykrywające zwiastuny chorób w wydychanym powietrzu.

Nowa pochodna morfiny na najcięższe bóle
5 stycznia 2011, 15:31Jednym z najsilniejszych środków przeciwbólowych pozostaje od bardzo dawna morfina, ale wciąż trwają poszukiwania nowych, lepszych sposobów. Być może morfinę zastąpi mało znana jej pochodna, która okazuje się znacznie skuteczniejsza.

Żelowa pamięć
19 lipca 2011, 11:54Na North Carolina State University powstała pamięć komputerowa, która jest miękka i dobrze pracuje w środowisku o wysokiej wilgotności. Stworzyliśmy pamięć, której właściwości fizyczne przypominają żelki - mówi doktor Michael Dickery.

MITx - nowa inicjatywa edukacyjna MIT-u
19 grudnia 2011, 13:30MIT ogłosił uruchomienie MITx, platformy interaktywnych kursów edukacyjnych. Jej użytkownicy będą mogli zdalnie korzystać z materiałów MIT-u, zajęć prowadzonych na tej uczelni, używać wirtualnych laboratoriów i kontaktować się z innymi studentami.

Jedno przeciwciało kontra wiele nowotworów
28 marca 2012, 05:02Ludzkie guzy nowotworowe, przeniesione na myszy laboratoryjne, zniknęły lub zostały znacznie zredukowane po zastosowaniu jednego przeciwciała - informuje Stanford University School of Medicine
Hodują nanokable na grafenie
11 września 2012, 08:11Grupa uczonych z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU) w Trondheim opatentowała i ma zamiar skomercjalizować technikę hodowania na grafenowym podłożu nanokabli z arsenku galu. Nowy materiał ma świetne właściwości optoelektroniczne, zapewnił profesor Helge Weman

To bozon Higgsa, ale jaki?
14 marca 2013, 12:15Podczas odbywającej się właśnie konferencji Recontres de Moriond stwierdzono, że coraz więcej danych wskazuje na to, że nowa cząstka odkryta w lipcu ubiegłego roku jest bozonem Higgsa. Uczeni oparli swoje przypuszczenia na dwuipółkrotnie większej ilości danych niż było dostępnych w momencie ogłaszania odkrycia

Kindle MatchBook - nowa oferta dla miłośników książek
5 września 2013, 12:10Amazon ma dla swoich klientów kolejną niezwykle ciekawą ofertę. Dzięki usłudze Kindle MatchBook osoby, które kupiły w Amazonie papierową książkę będą mogły zaopatrzyć się również w jej wersję elektroniczną. Oferta obejmuje tysiące tytułów książek i rozciąga się na zakupy dokonywane od roku 1995

Dropleton - nowa, wyjątkowa kwazicząstka
4 marca 2014, 10:38Dropleton, nowo odkryta kwazicząstka, to zbiór elektronów i dziur znajdujących się wewnątrz półprzewodnika. To jednocześnie pierwsza kwazicząstka zachowująca się jak ciecz